Hotel Spirit versus St. Martins

2013-10-26 08:28:00 k.r.r.

hírkép

Új sorozatunkban magyar és külföldi hoteleket fogunk összehasonlítani. Nem az alapján, hogy mit írnak magukról, vagy hogyan használják a photoshop technikáit. Csak a személyes élmény számít.



A Spirit szerintem jelenleg a legjobb wellnesshotel Magyarországon. A St. Martins Therme & Lodge pedig Burgenland csodája, a Fertő tó partjára épített szálloda, ahol Orbán Viktor is pihent a nyáron. Nézzük, melyik mit tud!  Spirit vs. St. Martin

1. A foglalás mindkét esetben gyors és problémamentes.  A St. Martins esetében forintban cca. 90 ezer, a Spiritben 60 ezer egy éjszaka a standardnél eggyel jobb szoba ára, 2 fő esetén. A különféle akciókat meg a lakosztályok árait nem részletezem, mert belebonyolódnánk, mint cica a gombolyagba.

2. A Spirit Sárváron, a St. Martins a Fertő tó osztrák oldalánál, a nemzeti parknál található. Nagy csoda egyik helyen sincs. A St. Martins hotelnél egy kellemes kis tavat alakítottak ki, nyáron ez mesés, télen szép. A vendégek jó idő esetén ebben is fürödhetnek.  A környék rendezett, szép. A Spiritnél is átalakították a hotel közvetlen környezetét, de nem ennyire.


St. Martins

3. A Spiritnél korábban hiányzott a valut parking, szerencsére újabban megoldják a parkolást. Maga a parkoló közepes, egy része már fedett. A St. Martins esetében fedett a fizetős, nyitott az ingyenes parkoló. Ott nem segítenek parkolni.

4. A St. Martins szobái kellemesek, az ágy kényelmes. A Spirit jobb kategóriás szobáiban az ágy kör alakú, kifogástalan. Mindkét hotelnél tényleg 5 csillagos a dizájn.

5. A Spirit tervezője remek munkát végzett, de a St. Martins belső kialakítása is remek.

6. A Spiritnél a legjobb a medencék kialakítása Magyarországon. Sok van, belső és meleg vizes külső, és megfelelő a hőfokuk (erről is írok majd egyszer, hogy mit igényel a vendégek többsége). Medence szempontjából a debreceni Aquaticum szintén remek lenne, de rontja az összképet, hogy ezek lényegében a helyi gyógyfürdő medencéi, és néha rengetegen vannak. A dizájn pedig ott a türkmén kommunista alkotásokra emlékeztet. A Spiritben ellenben minden klappol vízügyileg.  Fekvőhely viszont néha nincs elég. Törülköző sem. A St. Martins vendégeinek egy olyan medencéje van, amit csak ők használnak. A két meleg külső medence és egy belső a nagyközönség számára is nyitott. A hotelvendégeknek azonban külön részt tartanak fenn. Összességében a Spirit télen jobban élvezhető, nyáron a tó miatt St. Martinsra szavaznék. A Szaunapark a Spiritben nagyon jó, bár a magyar vendégek nem mernek levetkőzni, a németeknek meg ez természetes, emiatt vannak néha Kusturica-filmbe illő jelenetek.

7. A St. Martinsban a vendégek limonádékat kapnak a medencénél. Két büfé van, wellness csemegékkel. Ehhez képest a minibárból hiányzik a light üdítő és általában az energiamentes termékek nincsenek jelen. A Spirit kínálata picivel jobb, de lehetne ezen még dolgozni.

8. A vacsora a St. Martins esetében menü. Jól összeállított, kellemes. A Spiritben svédasztalos.  A St. Martins ebből a szempontból elegánsabb. A minőségre nincs panaszom egyik esetben sem.

9. A nappali étkezések kínálata mindkét hotelnél kielégítő. Dicséret, hogy a Spiritben van normális, nem filteres tea, sokféle. A lobbi melletti fotelek tökéletesek ennek elfogyasztásához. Este, ha tele a hotel, még lehetne ide kis asztalkákat tenni. De ez már csak szőrszálhasogatás.  A reggeli: a Spiritben van szójatej és rizstej is, jó a körözött és a szalámi. A tejberizs is finom, kár, hogy néha helyette tejbedara van. Kifogástalan egyebekben. A St. Martins kínálata picit visszafogottabb. Remek ötlet viszont, hogy kiteszik a helyi termelő fényképét, aki a kolbászokat szállította, és már a leírás is kedvet csinál ahhoz, hogy szeljek magamnak egy karikát.

10. A St. Martins személyzete is jórészt magyar, nyelvi problémák nincsenek. Kedvesek, aranyosak, az extra igényeket megpróbálják teljesíteni.  A Spiritnél ki kell emelnem, hogy rendkívül felkészült néhány kollégájuk, gyorsan és ügyesen intézik a különleges kéréseket is. Ebből a szempontból a Spirit rengeteget fejlődött, csak így tovább.

11. A szórakoztatóprogramok: a St. Martins remek ötlete, hogy kisállatokat tartanak a bejárattal szemben. A gyerekek imádják. Rendszeresek az állatmegfigyelő túrák, a madárlesek. Sok mindent kitalálnak, pedig én a környéken nőttem fel, és még így se unalmas. A Spirit kínálata talán külföldieknek élvezhető, de kevés az ötletes külső program. A belső szórakoztatás viszont a Spiritnél jobb, a fellépők és a zenekaruk is kellemes.

12. A távozás gyors és problémamentes mindkét hotelnél. Összességében mindegyiket bátran tudom ajánlani, ha valaki párjával vagy családjával lubickolós pihenésre vágyik.



Spirit szerintem jelenleg a legjobb wellnesshotel Magyarországon. A St. Martins Therme & Lodge pedig Burgenland csodája, a Fertő tó partjára épített szálloda, ahol Orbán Viktor is pihent a nyáron.