A kormány leminősítené a hitelminősítőt

2012-11-23 19:02:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a Standard and Poors péntek esti döntésére, amellyel az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását.



A minisztérium úgy fogalmaz: ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, amelyek gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben - teszik hozzá.

A szaktárca hangsúlyozza: a jövő nem a spekulánsokról, hanem az országokról és a termelésről fog szólni. Magyarországot azok a befektetők minősítik, akik tőkét hoztak ide, mint például a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca-Cola.

A közleményben úgy fogalmaznak: mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobby intézménye, a Standard&Poors önmagát minősítse le.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint az S&P a leminősítéssel azt fejezte ki, hogy az unortodox gazdaságpolitika csökkentette a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza közölte: ő is negatív értékelést tart érvényben Magyarországra, de a Standard & Poors pénteki magyar osztályzatrontását ezzel együtt is "nehezen indokolhatónak" találja.

A forint a hír hallatára gyengülni kezdett. Az euró jegyzése 280 forint alatti szintről 282 forint fölé emelkedett. Este fél hétkor az eurót 281,76, a dollárt 217,20, a svájci frankot 234,05, a japán jent 2,6375 forinton jegyezték.