Hálaadás Napja- pulykasülttel

2012-11-21 06:15:00 j.protic

hírkép

November negyedik csütörtökjén itt Kaliforniában is elnéptelenednek az utcák, késő délután ünnepi asztalhoz ülnek a családok, hogy megemlékezzenek a Hálaadás Napjáról, mely a legnagyobb amerikai ünnepnek számít. . Az ilyenkor elengedhetetlen pulykasült mellett nem hiányozhat a tökpite és áfonyaszósz sem. A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik.



Az Egyesült Államokban 1863 óta hivatalos ünnep a hálaadás napja, amelyet a feljegyzések szerint először 1621-ben ültek meg. A brit telepesek a mai Massachusetts állambeli Plymouth településen ünnepelték a jó termést egy őslakos indián törzzsel. A hálaadás hagyományok szerinti történetének egyes részletei csupán az 1890-es és 1900-as évek elején alakultak ki, mikor az amerikaiakat megosztó polgárháború sebeinek begyógyítása és a nagyszámú bevándorló asszimilációjának megkönnyítése érdekében az amerikaiak igyekeztek megteremteni egységes nemzeti identitásukat.

Ehhez a naphoz számos hagyomány is fűződik. Minden évben, hálaadáskor egy pulyka „kegyelmet kap” az elnöktől. . A szokás Truman elnökig nyúlik vissza, állítólag ő volt az, aki elsőként ilyen kegyet gyakorolt, 1947-ben. Természetesen Obama elnök is kiválasztott egy kegyencet.

Az ünnep az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A hálaadást követő pénteken, melyet Black Fridaynak is neveznek hagyományosan igen nagy mértékű leértékelésekkel csábítják az üzletek a vásárlókat, és ennek hatására tipikusan ezen a napon a legnagyobb a kiskereskedelmi forgalom volumene. A Black Friday-Fekete Péntek tulajdonképpen már csütörtök éjfélkor elkezdődik, sok áruház már ekkor kinyit és elképesztő árleszállításokkal várja a vásárló tömeget. Kezdődhet a karácsony előtti őrület....