Rendőrök riasztják a tátrai medvéket

2012-11-13 16:01:00 j.protic

hírkép

Speciális spray-vel fegyverezték fel magukat a rendőrök a szlovákiai Magas-Tátrában, a gumilövedékek mellett ezzel az új eszközzel is felszerelt járőrök próbálják meg elijeszteni az egyre merészebb medvéket a település közeléből. Az enyhe idő miatt nehéz dolguk van.



"Naponta járőrözünk és megpróbáljuk elijeszteni a medvéket. Az emberek minden nap jelzik, hogy láttak egyet-egyet" - jelentette ki a SITA hírügynökségnek a település városi rendőrségének tisztviselője, Jozef Štefaňák.

A rendőrök novemberben a környezetvédőkkel közös járőrözést rendszeresítettek, ez mindkét félnek sokat segített. "Nekik is vannak bizonyos ismereteik, meg nekünk is" - jegyezte meg a szakember. Elmondása szerint a legtöbb medve hagyományos módon Tátralomnic, valamint Ó- és Újtátrafüred környékén tűnik fel.

Štefaňák szerint a medvék kilenc-tíz órától a hajnali időszakig a legaktívabbak, sok esetben többször is visszatérnek ugyanahhoz a szeméttárolóhoz. Eddig egyetlen lakosnak sem esett baja miattuk, viszont egyre merészebbek:a szirénákra és riasztókra nem hallgatnak, csak a csípős keverék tartja őket vissza a szeméttárolóktól.

 

A problémák vélhetően november végéig - december elejéig folytatódnak majd, ezután térnek téli álomra a medvék. Addig viszont a zsírtartalékaik felhalmozása miatt a szokásosnál is aktívabban kutatják az ennivalót, így a kukákra is rájárnak. A medvék téli álma február végén-március elején ér véget.