A német nyugdíjasoknak olcsó Szlovákia

2012-11-13 13:15:00 j.protic

hírkép

Egyre több német nyugdíjas költözik át a szlovákiai szociális otthonokba, spórolási célokból. Az elmúlt öt évben megkétszereződött azon németek száma, akik az alacsonyabb árak miatt külföldön élik le utolsó éveiket. A probléma az egész régiót érinti.



Mindezt a Nový čas napilap írta meg a német Bild egyik cikkére hivatkozva. Az elmúlt években az összes környező országban emelkedett az otthonokba vonuló németországi nyugdíjasok száma: Magyarországon öt év alatt 4261-ről 7146-ra, Csehországban mintegy ezer fővel, 3109-re nőtt a németországi ápoltak száma. Szlovákia nem számított célországnak, 2007-ben még csak 307 német állampolgárt tartottak nyilván az otthonokban, mára ez a szám 615-re emelkedett.

A jelenség oka az anyagiakban rejlik: egy átlagos németországi panzióban 3400 euróba kerül a havi ellátás, az állam ennek csak a töredékét téríti meg. Szlovákiában már havi ezer euróból is meg lehet kapni ugyanazt a szolgáltatást.

A riportban több más példa mellett kitérnek az újonnan megnyitott csallóközaranyosi szociális létesítményre is, melyben két nyugati ápolt is van: egy 88 éves bajor és egy 77 éves bécsi asszony. Hétszáz eurót fizetnek havonta az ellátásért, az intézmény álláspontja szerint úgy kezelik őket, mint más betegeket