Így főznek a hírességek

2012-11-12 16:05:00 szorenyi.p

hírkép

Eddig 161 országban járt és ritkán hagyta ki a helyi ételkülönlegességeket. Ha a helybéliek hernyóval kínálják, akkor abból kell mosolyogva falatozni. Kiss Róbert Richard is bekerült abba könyvbe, amely 66 híresség receptjeit mutatja be. Az Így főznek a hírességek című kötet kiadója partit is szervez.



Eleinte nem azért ettem a helyi ételeket, mert ínyenc lennék, hanem mert általában azok voltak a legolcsóbbak - mondja a világutazó riporter. Talán tizennyolc éve lehetett, amikor a dél-kínai tengeren forgattak egy dinnyeszállító hajón, ahol kétféle étel volt: dinnye és sült rák. Az első két napban csak dinnyét evett, de aztán jöhetett a rák, amiből elege lett jó ideig. A hajó azonban komótos jószág, így jöhetett megint a dinnye.

Amúgy szereti a helyi ízeket, Ázsiában az édesbogár sem fogott ki rajta, Kínában megtanulta pálcikával megfogni a tengeri uborkát. Ez nem könnyű mutatvány, hiszen az állaga lekváros gumicukorra hasonlít.

Itthoni kedvence a lecsós libamáj.

Hozzávalók: 500 g libamáj, 2-3 evőkanál kacsa- vagy libazsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 db paradicsom, 3 db paprika, 1 zacskó chips, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, majoránna ízlés szerint, kevés tejföl.

Elkészítése: A paradicsomot meghámozzuk, és a zöldségeket felaprítjuk. A májat falat nagyságúra felkockázzuk. A zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát, majd a májat, és 1-2 perc után a só kivételével minden fűszert, a zúzott fokhagymát, majd a zöldségeket. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a máj ne sérüljön. Kb. 10-15 perc alatt elkészül az étel, amit már csak sózni kell, és tálalás előtt hozzáadni az összetört chipset. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá tejfölt.

Az Így főznek a hírességek című kötet szereplőivel, a 66 hírességgel, kedvenc ételeikkel és boraikkal november 23-án találkozhatnak az érdeklődők a budapesti Symbol étteremben. Az igyfoznek.hu szervezésében este hattól Demjén Ferenccel, Erdei Zsolttal, Farkas Bertalannal, Kovács Koko Istvánnal, Mécs Károllyal, Mikó Istvánnal, Nagy Feróval, Oszvald Marikával, Rúzsa Magdival, Tokody Ilonával és sok más hírességgel randevúzhatnak a gasztronómia szerelmesei.