Élhető patakpart a szemétlerakó helyett

2012-11-09 14:22:00 V.J.

hírkép

Sem a tavaszi, sem az őszi szél nem fog vizet árasztani többet a Gyáli-patak mentén. Befejeződött ugyanis a kisvízfolyás 7-es ágának rekonstrukciója, melyet hangulatos ünnepség keretében adtak át november 9-én.



Nemrég az Írhás-árok mellett ünnepelhettek a környék lakói, most pedig az elkészült Gyáli-patak 7-es ág mentén volt ok az ünneplésre. Megnyitójában Szarvas Ferenc, a Budapesti Városüzemeltetési Központ vezérigazgatója elmondta a Gyáli-patak 7-es ágának felújítása fontos része a Dél-budapesti vízrendezési projektnek. Ennek során a főváros meghatározó kisvízfolyásai, az Irhás-árok, a Hosszúréti-patak, a Gyáli-patak 7-es ága újulnak meg.

A rendezvény résztvevői és az újságírók bejárták a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében és igazán környezetbarát módon megvalósult beruházás helyszínét. A felújítás 400 millió forintos költségéhez az Európai Unió is jelentős mértékben hozzájárult. Végre megszűntek a tarthatatlan állapotok, hiszen eddig szinte illegális szemétlerakó volt a patak környéke. A rendszeres áradások és a bűz nem fogja keseríteni az itt élők mindennapjait. Az sem utolsó szempont, hogy az értékes természeti környezet mellett felértékelődnek az ingatlanok és a befektetők számára is vonzó helyszín lehet a Gyáli-patak környéke.

A program kötetlen része a vizek, folyók, patakok és a természet védelme körül zajlott. A meghívott kisiskolások számára nemcsak szendvicset és üdítőt, de igazi kvízjátékot is prezentált a műsor moderátora Kiss Róbert Richárd. A kicsik igazán tájékozottak voltak, a Duna, a szelektív hulladékgyűjtés és a napenergia témájában. Sőt, akkor sem jöttek zavarba, amikor az Amazonas vagy a déltengerek szigetvilága került terítékre. Fogytak is az értékes nyeremények bőven. A gyönyörű napsütésben nagy volt a sikere az állatsimogatónak, hiszen sok gyerek most látott először közelről tehenet és borjút, ami ráadásul nem is volt lila.