Új ebtartási törvény készül Szlovákiában

2012-11-08 12:21:00 j.protic

hírkép

Öszesen 14 kiválasztott kutyafajtára lesznek érvényesek a szigorított tartási szabályok, nem lesz „veszélyes kutya”, sem „nemkívánatos kutya” kategória – döntött a pozsonyi kormány a kutyatartás szigorításával kapcsolatos törvényről. Az elfogadott jogszabály enyhébb mint az eredeti javaslat volt – szögezi lesz a SITA hírügynökség jelentése. A javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

 

 



A törvénymódosító javaslat elkészítésére a nyári kutyatámadások elszaporodása miatt került sor. Többször fordult elő, hogy az ebek súlyosan megsebesítettek embereket, az egyik ilyen támadás ráadásul halállal végződött: egy pitbull egy nőt tépett szét a Nagykürtösi járásban.

 

Az eredeti tervezet szerint létrehoztak volna egy olyan kategóriát, melybe azok a kutyák tartoztak volna, melyek ok nélkül támadtak emberre. Ezen felül két kutyafajtát - a bandogot és a pitbull terriert - kitiltották volna az országból, ám erre végül mégsem került sor.

 

A végül elfogadott tervezet szerint azonban 14 kutyafajta tartására és tenyésztésére különlegesen szigorú szabályok lesznek érvényesek. A szigorított kategóriába a pitbull terrier, a bandog, a közép-ázsiai juhász, a kaukázusi juhász, az amerikai staffordshire terrier, a sarlpaninai juhász, a boszniai kopó, a brazil fila, a tosa inu, a kangal, az amerikai bulldog, a boerboel valamint a moszkvai őrkutya tartozik.

 

Ezeket a kutyákat csak kinológiai szakvizsgával rendelkező személyek tarthatják vagy tenyészthetik. Amennyiben a kutya jelenlegi gazdájának nincs ilyen vizsgája, köteles olyan személyre bízni az állatot, aki rendelkezik ilyennel, vagy a jövő év augusztusának végéig abszolválhatja a kutyatartási kurzust.

A szigorított kategóriába tartozó ebeket csak megfelelő telephelyen tarthatják a tulajdonosok, vagy olyan helyen, melyet az adott kutya őriz (ez az objektum nem lehet lakás). A tartási helyet a megbízott kinológiai szervezetnek kell jóváhagynia, és látható jelzéssel is el kell látni.

A kiválasztott kutyafajtákkal csak pórázzal és szájkosárral lehet közlekedni, az eb nyakörvén szerepelnie kell a tulajdonos nevének, állandó lakcímének, vagy a kutya tartási helyének.

Ha a törvényt a parlamentben elfogadják, 2013 áprilisában léphet hatályba.

Több állatvédő szervezet is tiltakozott a tervezett jogszabály ellen, melyet túl szigorúnak tartanak..