Életveszélyes sportkészítményt tiltottak be

2012-11-03 08:51:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarországon is forgalomba került néhány olyan, sportolóknak szánt étrend-kiegészítő, amelyek súlyosan veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az amerikai hatóságok ezekre riasztást adtak ki, és kiszűrésükre Magyarországon is ellenőrzési akciót indítottak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.



A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az elmúlt hónapokban több alkalommal is az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren keresztül érkezett riasztásokról értesítette az ÁNTSZ-t. E riasztások szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Ez az úgynevezett DMAA (1,3 dimethylamylamine) - amelyet egyébként az érintett készítmények címkéjén feltüntettek - az amfetaminhoz hasonló, és koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított.

Az ÁNTSZ szakemberei csaknem 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel, s megállapították, hogy a riasztásokban megnevezett készítmények közül néhány Magyarországon is forgalomba került. Az érintett vállalkozások többsége önként kivonta azokat a piacról, s erről partnereit is értesítette.

Az ÁNTSZ közlése szerint a riasztásban megnevezett termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Az ÁNTSZ azt kéri, hogy aki DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkozik, jelezze az illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

A riasztásokban megnevezett készítmények listája megtalálható az ÁNTSZ és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján, amelyen az étrend-kiegészítőkről is bővebb tájékoztatás olvasható.