Krasznahorka: versenyfutás az idővel

2012-11-02 10:45:00 j.protic

hírkép

Hosszas huzavona után végre felgyorsultak az események a márciusban leégett, páratlan értékű vár helyerállítási munkálatai körül. Az idő sürget, hisz a tél súlyos károkat okozhat.



Nem mindennapi látvány fogadta az elmúlt napokban Krasznahorka környékén lévőket.

Egy 2,5 tonnás teherbírású piros-fehér színű helikopter körözött több napon át a krasznahorkai vár felett, mely annak a 60 tonnás óriásdarunak az alkotóelemeit szállította fel, mely a vár mintegy 80%-át képes lesz ellátni építőanyaggal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy rövid időn belül elindulhat a tényleges tetőépítés – a versenyfutás az idővel és a természettel a krasznahorkai műemlék megőrzése érdekében.

A Szlovák Közbeszerzési Hivatal október 16.-án arról határozott, hogy nem foglalkozik a krasznahorkai vár helyreállítási munkái kapcsán beadott kifogásokkal. Így elhárult az utolsó akadály is az építmény felújítása elől..

A vár tulajdonosa, a Szlovák Nemzeti Múzeum álláspontja szerint a helyreállítási munkálatokat a vár épségének megóvása érdekében minél hamarabb el kell végezni, ellenkező esetben kár eshet a kulturális műemlékben.

A krasznahorkai vár tetőszerkezete március tizedikén, szombaton kapott lángra és égett ki. Egy hét leforgása alatt kimenekítették az épületből a gyűjteményt, valamint ideiglenesen lefedték a falakat.

A teljes helyreállítási munkálatok keretén belül ismét fel kell építeni a tetőszerkezetet a várban, s korhű borítással ellátni azt. A várba a tűzvész után bevezették a vezetékes villanyt és egy villámhárítót is beszereltek, valamint kitisztították az épület környékét.