Moszkvában van Európa legmagasabb épülete

2012-11-02 08:04:00 j.protic

hírkép

Ismét az orosz főváros büszkélkedhet Európa legmagasabb épületével - jelentette be a toronyházat építtető orosz mágnás, Igor Keszajev áruházlánc-tulajdonos, a Mercury nevű vállalatbirodalom elnöke- adja hírül a cas.sk portál az AP hírügynökség jelentése alapján..



Hónapokon át a 310 méter magas Shard (Szilánk) londoni felhőkarcoló számított a legmagasabb európai épületnek, és várhatóan a vörösrézszínű üveggel borított Mercury-torony rekordja is csak rövidéletű lesz, mert szomszédságában befejezéséhez közeledik egy nála is sokkal magasabb felhőkarcoló, az 506 méteres Federation Tower építése.

A Mercury City Tower jelenlegi rekordját az Emporis német kutatóintézet is megerősítette.

A kiskereskedelmi üzletláncokat működtető vállalat székháza hat év alatt épült fel, egymilliárd dollárból, az amerikai Frank Williams és az orosz Mihail Poszohin tervei alapján. A 75 emeletes felhőkarcoló alsó részét irodák és üzletek foglalják el, a 40. emelettől fölfelé luxuslakásokat alakítottak ki.

Az Európa-rekorder toronyház az orosz főváros Moszkva Cityként is emlegetett nemzetközi üzleti negyedében épült fel, ahol gomba módra nőnek ki a földből az egymással vetekedő felhőkarcolók, és ahol Európa két egykor legmagasabb épülete is emelkedik.

Mint az AP rámutat, Európa nyugati és keleti felének élénk rivalizálása ellenére az európai felhőkarcolók csak amolyan második ligát képeznek a világ más részén épült tornyokhoz képest: Észak-Amerikában, Ázsiában és a Közel-Keleten majdnem hatvan olyan épület van, amely magasabb a jelenlegi európai rekordernél, közülük a csúcstartó, a dubaji Burdzs Kalifa 828 méterével két és félszeresen múlja felül a moszkvai Mercury City Towert.