Havazik - Ausztriában ágyúzzák a pályákat

2012-10-29 10:53:00 szorenyi.p

hírkép

Szakad a hó Ausztriában is. Így már az alacsonyabb pályákon is lehet majd a hétvégén síelni. Mivel sok helyen bőven mínusz 10 fok alatt van a hőmérséklet dolgoznak a hóágyuk - írja a sielok.hu.



A hirtelen jött mínuszokat minél több síterep igyekszik kihasználni, most már nem az a kérdés, hogy hol kapcsolták be a hóágyúkat, hanem az, hogy hol nem. Vorarlbergtől Salzburgon keresztül egészen a határ közelig egyre több helyen üzemelnek a hóágyúk. Korai, tömeges szezonstartra azért ne számítsunk, a legtöbb síparadicsomban ún. hódepókat (hódombok) készítenek, amik túlélnek egy esetleges későbbi felmelegedést és a november végi, december eleji szezonkezdéskor szétteríthetők a lejtőkön.

Természetesen, mint mindig most is vannak olyanak, akik azért megpróbálják a korai nyitást. Planai, Hauser Kaibling és Reiteralm is november elsején szeretne kinyitni. Ennek érdekében mindent megtesznek és gőzerővel dolgoztatják a sok száz hóágyút. A határ közelben többek közt Stuhleck gyárt technikai havat, elsősorban a Steinbachalm környékén.

A legtöbb hó a gleccsereken esett, átlagban 20-30 cm, 10-15 cm-t várnak 2000-2500 méter feletti régiókban. Másutt azonban meglehetősen kevés hó hulott; a karintiai Heiligenbluton a völgyben 1-2 cm, ami napközben szinte teljeséggel elolvadt; szintén kevés hó esett a határ közelben, Schneebergen is csak pár centi hó fedi a hegyoldalakat, bár legalább hideg van.

Keddtől naposabbra fordul az időjárás, a következő front szerdán és csütörtökön okozhat a déli területeken és a Tauern hegységben felhősödést és csapadékot, 2500 m felett 10 cm friss hóval. A következő nagyobb hidegfront még bizonytalan, de az időjárási modellek szerint jövő hét elején érheti el Ausztriát.