Így teker kolbásztölteléket Deutsch Tamás
2012-10-20 21:23:00 szorenyi.p
Az ötfős csapatoknak két óra alatt kellett öt kiló húsból és a hozzáadott fűszerekből a legfinomabb vékonykolbászt elkészíteniük a 16. Csabai Kolbászfesztiválon. Számos politikus is benevezett a versenyre. Közben a szervezők szerint a csabaikolbász-készítés Békéscsabán visszatér az ősi tradíciókhoz, a kolbász helyben előállított friss sertéshúsból készül helyi pirospaprika hozzáadásával, családi műhelyekben. Ettől lesz hungaricum és prémium termék.
A kolbász fővárosának nevezte megnyitó beszédében Vantara Gyula polgármester Békéscsabát. Azt mondta, ha van titka a csabai kolbásznak, az maradjon is az. Hozzátette: a csoda nem más, mint a százéves hagyományok újjáélesztése és folytatása. A polgármester kiemelte: Békéscsaba önkormányzata egymilliárd forintból EU-támogatással valósítja meg a Csabapark-programot, "kolbászfalu" épül a város határában, ahol az év minden napján meg lehet kóstolni a csabai kolbászt.
A fesztivál 530 csapatban összesen 5-6 ezren készítenek kolbászt. A fesztiválra százezer résztvevőt várnak, és arra számítanak, hogy csak a versenyeken 7,5-8 tonna sertéshúst dolgoznak fel - érzékeltette a versenyek nagyságrendjét Hégely Sándor.
A fesztiválon a közönség kiállítás keretében ismerkedhet meg a térség gasztronómiájával, a kistermelői üzemekben előállított élelmiszerekkel és a nagy húsipari cégek termékeivel. Az ezer négyzetméteres kiállítóterületen székelyföld speciális góbé termékeiből is ízelítőt kapnak az érdeklődők - mondta el Krajcsó László, a kiállítást szervező cég képviselője.