Mese a polgárháború dúlta Szíriáról

2012-10-19 11:12:00 szorenyi.p

hírkép

A mohamedán vallásúak is simogatják, pontosabban simogatták azt a képet, amely a szíriai Seyednaja impozáns kolostorában található. Úgy tartják, maga Szent Lukács festette. A turisták kedvenc célpontja volt a szír település. Az országban azonban hónapok óta polgárháború dúl, így Szíria nevezetességeiről csak a távolból biztonságos mesélni.



A seyednajai kolostor 1300 méter magasan található, az épület előtti parkolóból belátni az egész települést. Lépcsősor vezet a főbejárathoz. Oldalt egy másik lépcső, sétálgathatunk az erődszerű falakon. A kolostort 547-ben alapították, Mi Asszonyunk-zárda néven. A település neve is erre utal, a Seyda Naya asszírül azt jelenti, asszonyunk.

Állítólag Jusztiniánusz császár erre vadászott, és egy gazellát üldöztek. Már-már elejtették a vadat, amikor a gazella megrázta magát, és fehér ruhás asszonnyá változott. A vadászok felismerték Máriát, aki azt kérdezte a császártól: Miért üldözöl engem? Az uralkodó meghökkent, és felhagyott a vadászattal, majd kicsivel később egy kápolnát építtetett a dombra. Az idők folyamán e köré a kápolna köré épült a kolostor.

A helyiek szerint számtalan más csoda is történt Seyednajában. Sokáig az itt felgyógyult betegek mankóit mutogatták a látogatóknak, bizonyságképpen. Nem csak keresztények jönnek ide, hanem gyakran muzulmánok is. A falu déli részén mecsetek is magasodnak.

 



Világszám minden pénteken 18.35-kor az Inforádióban.