Csökkent a milliárdosok száma Kínában

2012-10-13 08:00:00 j.protic

hírkép

A gazdaság lassulása a leggazdagabbak vagyoni helyzetében is tükröződik Kínában: a milliárdosok száma és a legtehetősebbek összvagyona is csökkent idén 2011-hez képest - derül ki a Forbes magazin összeállításából.



Jelenleg 113 dollármilliárdos van Kínában, tavaly még 146 volt. A leggazdagabbak százas klubjának teljes vagyona egy év alatt hét százalékkal, 220 milliárd dollárra csökkent - írja a Forbes. A változás mindenekelőtt a gazdasági környezet romlásának a következménye, amelyhez hasonlóra az elmúlt években nem volt példa - indokolták az eredményeket a lista készítői.

A Forbes a kifejezetten a kínaiak jövedelmi helyzetének vizsgálatára fókuszáló Hurun magazin múlt havi jelentésétől eltérő adatokra, de annak megfelelő trendekre jutott. A Hurun adatai szerint az országnak 251 dollármilliárdosa van, hússzal kevesebb, mint egy éve, és az ezer leggazdagabb vagyona éves szinten 9 százalékkal esett vissza.

Mindkét kutatóintézet szerint Cong Csing-hou, a hangcsoui székhelyű Wahaha italgyártó elnöke ma Kína legtehetősebb embere, a Forbes számításai szerint vagyona 10 milliárd dollárt tesz ki, 3,5 milliárddal többet, mint egy évvel ezelőtt. Második a sorban - 8,1 milliárd dollárral - a mindössze 44 éves Robin Li, a "kínai Google"-ként emlegetett Baidu keresőóriás egyik alapítója. Bronzérmes Vang Csien-lin, az AMC Entertainment Holdingsot, a második legnagyobb amerikai moziláncot májusban felvásárló Dalian Wanda feje, 8 milliárd dolláros vagyonával.

A kelet-ázsiai ország leggazdagabb asszonya 6,2 milliárd dollárral az ingatlanüzleteiből vagyont szerző Vu Ja-csün, aki a világ legvagyonosabb, saját erejéből felkapaszkodott asszonya címet is magáénak tudhatja; ő Kína ötödik legtehetősebbje. A leggazdagabb tíz között még egy nő kapott helyet: a 31 éves Jang Huj-jen a sorban a nyolcadik, apjának cégét, az ingatlanfejlesztő Country Gardent megöröklő milliárdos vagyona 4,4 milliárd dollárt tesz ki.

A milliárdosok vagyonának változása a kínai gazdaság lassulásából adódó bizonytalanságokra mutat rá. A szektorban az elmúlt évben számottevő növekedést és jelentős csökkenést is elkönyvelhettek a vagyonosok, megtörve a korábbi trendeket - mutattak rá a lista összeállítói.