Kábítószerezhetett a rendőrgyilkos hummeres

2012-10-12 10:42:00 szorenyi.p

hírkép

Kábítószert fogyaszthatott az a 34 éves osztrák férfi, aki német rendszámú Hummer terepjárójával halálra gázolt egy 34 éves rendőrt csütörtök délután Apátfalván – közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A meghalt rendőrt hősi halottá nyílvánítottk.



A szóvivő elmondta: a vélhetően ópiát- és morfinszármazékok hatása alatt álló gázoló csütörtökön nem volt kihallgatható állapotban, várhatóan pénteken gyanúsítják meg. A férfival szemben a hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette merül fel, ami az egyik legsúlyosabban büntetendő bűncselekmény, 10-től 20 évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható érte. Emellett a közúti közlekedés veszélyeztetése is felmerül vele szemben.

Fazekas Géza beszámolt arról is, nagyban segíti a nyomozást, hogy az eseménysort a Hummer mögött haladó másik, ugyancsak Hummer terepjáróból mobiltelefonon rögzítették.

A szóvivő ismertette: egy internetes baráti társaság szervezett romániai túrát Hummer terepjáróval. Erről az útról tértek hazafelé négy járművel, amikor a határ után a későbbi gázolóval szemben intézkedtek a rendőrök gyorshajtás miatt. Az osztrák sofőr sérelmezte, hogy meg akarják bírságolni és elhajtott. A civil rendőrautó utána eredt és erősítést kért, ekkor jelent meg a két motorosrendőr.

A rendőrök megpróbálták feltartóztatni a terepjárót, de az ráhúzta kocsiját a mellé érkező motorosra. Fazekas Géza szerint emiatt merül fel a közúti közlekedés veszélyeztetése a sofőrrel szemben. Hozzátette: a rendőr rutinjának volt köszönhető, hogy a történtek miatt nem borult fel a motorjával.

A másik motorosrendőr ezután megelőzte a terepjárót, és egy kereszteződésnél letámasztotta a járművét, mert meg akarta állítani a Hummert. A konvoj meg is állt, de aztán álló helyzetből a sofőr gázt adott, és elütötte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt.

A másik motorosrendőr és a civil rendőrautóban ülő társa ezután fel akarta tartóztatni a gázolót, aki azonban nem szállt ki járművéből. A kocsi kerekére már az üldözés közben is adtak le lövéseket, és ekkor is rálőttek a járműre. A sofőrt négy lövés eltalálta, súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett. A továbbra is ellenálló gázolót több perces dulakodást után gyűrte le a két rendőr és egy civil.

Az áldozat, Kenéz Imre - akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő - a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának forgalomellenőrző alosztályán dolgozott.