Szlovákiában megszűnt a cseh alkoholtilalom

2012-10-09 15:03:00 j.protic

hírkép

A szlovák üzletekben és vendéglátóhelyeken kedd délután öt órától ismét lehet tömény szeszt árulni - jelentette be Ľubomír Jahnátek mezőgazdasági miniszter. Azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni.

 



A tilalom részlegesnek nevezett feloldása a csehországi eredetű alkoholtermékek árusítását érinti A döntést a mezőgazdasági minisztérium jelentette be. A kedd délután öt órától érvénybe lépő rendelkezések értelmében a szlovákiai üzletek és vendéglátóhelyek azzal a feltétellel ismét árusíthatnak csehországi tömény szeszt, hogy megfelelnek azoknak a szigorúbb kritériumoknak, melyeket egy tárcaközi bizottság állított fel. A kritériumok elsősorban a származási igazolásokat érintik, minden elárusítóhelynek pontos információkkal kell rendelkeznie arról, honnan jutott alkoholhoz.

A csehországi eredetű, húsz százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italokra vonatkozó árusítási tilalom szeptember 18-án lépett érvénybe, miután kiderült, hogy Csehországban metilalkoholt kevertek a hamisított szeszesitalokba. Szlovákiában csupán egy családi ünnepség tagjai szenvedtek enyhébb mérgezést, de komolyabb következménye nem volt a a cseh botránynak.