Újabb metanol-áldozat Csehországban

2012-10-09 09:34:00 j.protic

hírkép

Újabb áldozata van Csehországban a metanolnak, összesen már a huszonnyolcadik. Még a múlt heti, mintegy 300 alkoholminta-ellenőrzés során is húszban találtak mérgező metanolt.

 

 



A boncolás során megállapították, hogy az 59 éves férfi metanollal pancsolt szeszt fogyasztott, tájékoztatott ai iDnes.cz cseh hírportál. Uherské Hradišťe körzetében ez az első haláleset az egy hónappal ezelőtt kezdődött metanol-mérgezések során, Zlín kerületben viszont ez már a negyedik haláleset. Az egészségügyi miniszter Leoš Heger szerint így feltehetőleg még mindig kapható metanollal mérgezett szeszes ital a cseh alkoholpiacon, tehát a mérgezés veszélye még nem múlt el..

A múlt heti 20 metanol-leletből ráadásul 4 esetében az életveszélyes anyag koncentrációja meghaladta a 20 %-ot. Ugyanakkor a mérgezések és kórházban elhelyezettek száma csökkenő tendenciát mutat, ami ara utal, hogy lassacskán kikopik a méreganyag a piacról.

Az ügynek radikális következményei lesznek a szeszesitalok piacára nézve. Be akarják tiltani a bódéból és automatából való árusítást, keményen fellépnek a kiskorúaknak alkoholt árusító helyekkel szemben, és elképzelhető, hogy csak speciális boltokban lehet majd töményszeszt árúsítani.