Kevés kanadai magyar roma jött eddig haza

2012-10-08 20:17:00 szorenyi.p

hírkép

Nem kell számítani a magyar romák tömeges hazatérésére Kanadából - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszterrel folytatott budapesti találkozója után. A magyar miniszter arról is beszélt, hogy a kanadai kormány szigorításainak köszönhetően a jövőben már nem éri meg haszonszerzésből politikai menedékjogot kérni az észak-amerikai államban.



Balog Zoltán közölte, arról tájékoztatta Jason Kenney-t, hogy politikai okokból senkinek sincs oka elhagynia Magyarországot. Mint fogalmazott, hazugság azt állítani, hogy Magyarországon bárkit szervezetten üldöznek.

Jelezte ugyanakkor, kollégájának őszintén beszámolt azokról a nehézségekről is, amelyek nemcsak a romákat, hanem a Magyarországon élő valamennyi szegény embert érintik, továbbá ismertette azokat a kormányzati programokat is, amelyekkel segíteni próbálnak rajtuk.

Balog Zoltán utalt arra, hogy korábban Kanada "nagyvonalú" szociális ellátórendszert biztosított a bevándorlóknak, és ez vonzó lehetett az oda érkezőknek. Jelezte ugyanakkor, hogy Kanada azóta súlyosan korlátozta a kedvezmények igénybevételi lehetőségét, így már senkinek sem ajánlják, hogy ott "nyomós ok nélkül" politikai menedékjogot kérjen.

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy Kanada indított egy visszatérést segítő, ösztönző programot, amelyben ingyenes repülőjegyet, illetve természetbeni támogatást is adnak. Hozzátette: ebben a programban eddig mindössze 31 magyar roma vett részt, így nincs szükség a magyar kormány különleges intézkedésére.