Václav Havel nevét viseli a prágai repülőtér

2012-10-05 13:33:00 j.protic

hírkép

Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli péntek dél óta a prágai Ruzyne repülőtér.



Az átnevezésre, szimbolikusan a volt államfő meg nem élt 76.születésnapján került sor. Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő - utasforgalma évi 11-12 millió fő - átnevezését Václav Havel Repülőtérre Fero Fenic, a Csehországban élő népszerű szlovák filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót később több mint 150 ezer ember írta alá. Ugyanakkor egy felmérés szerint a repülőtér átnevezését csupán a lakosság 39 százaléka támogatta. Az átnevezést a kormány idén márciusban hagyta jóvá.

"A repülőtér új neve nagyon találó. Václav Havel volt ugyanis az, aki a rendszerváltás után megnyitotta a világot a csehek, a csehszlovákok számára" - jelentette ki Karel Schwarzenberg a kormányfő első helyettese, külügyminiszter a repülőtéri "keresztelőn". Sokaknak feltűnt, hogy az ünnepségen nem volt jelen Václav Klaus mostani államfő, valamint Petr Necas kormányfő sem.