Hamisított körtés vodka

2012-10-04 13:04:00 j.protic

hírkép

Újabb hamisított alkoholfajtát találtak a cseh hatóságok a piacon. Elképzelhető, hogy az ital Szlovákiában is forgalomba került.



Az újfajta, veszélyes alkoholról, melyet "körtés vodka" (Hrušková vodka) néven árultak a cseh egészségügyi szervek adtak hírt, s a gyorsriasztó rendszeren keresztül jelezték a veszélyt. A vodkába könnyen juthatott metilalkohol, az a szer, amely Csehországban már csaknem harminc személy halálát okozta, enyhébb esetben pedig vaksághoz is vezethet a fogyasztása.

A vodkából egyelőre csak a cseh piacon találtak szállítmányokat, azonban elképzelhető, hogy az eljutott Szlovákiába is. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogy ne vásároljanak hasonló terméket, amennyiben pedig rendelkeznek hasonló üvegekkel, azt jelentsék a közegészségügyi szerveknek.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívják a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosságra ezért felettébb szükség van. Néhány személyt súlyos állapotban továbbra is kórházban kezelnek, s újabb mérgezések is előfordultak. Csehországban eddig 27 halálos áldozatot követeltek a metanolt tartalmazó illegálisan pancsolt szeszes italok. Míg Csehországban már részlegesen feloldották a szeszesitalok orgalmazásának tilalmát, Szlovákia továbbra is tiltja a 2O százalékosnál erősebb, csehországi tömény italok behozatalát és forgalmazását, azt követeli az importőröktől, hogy az országban lévő, még az alkoholmérgezés előtt bevezetett tilalom előtt behozott szeszes italt szálllítsák vissza Csehországba