Újabb nemzeti légitársaságot adnak el

2012-10-02 10:11:00 szorenyi.p

hírkép

El a akarják adni a portugál nemzeti légitárasaságot. A TAP azonban egyáltalán nem kelendő. Inkább fitymáják a potenciális vevők. Visszalépett az IAG és a Lufthansa, de beszálltak a licitbe a dél-amerikaiak, és vevőjelölt a Qatar is.



A portugál légitársaság elnökének javaslatára a TAP év végéig új tulajdonoshoz kerül, legalábbis ezt reméli a hordozó és alvállalkozásai vezetése - írja az iho.hu.

Az üzlet azonban egyben kormányérdek: a légitársaság magánosítása része volt annak a megállapodásnak, amit Lisszaboniaz Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kötött, és amelynek révén az ország 78 milliárd eurót kapott a gazdasági problémák megoldására.

A megoldás része tehát a veszteséges társaság eladása. A TAP becsült értéke 1,2 milliárd euró, ehhez képest az első félévet 112 millió eurós nettó veszteséggel zárta. A tendencia is kifejezetten rossz, ez az összeg majd 15 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év hasonló időszakának vesztesége.

A légitársaság életét megrázó sztrájkok az idén eddig 21,6 millió euróba kerültek, az üzemanyagköltség pedig 20 százalékkal 390 millió euróra nőtt.