Hibáztak Václav Klaus testőrei

2012-09-29 16:51:00 j.protic

hírkép

A cseh belügyminisztérium lecseréli Václav Klaus államfő testőreit. Minderre azután kerül sor, hogy egy 26 éves fiatalember meglehetősen könnyen kijátszotta a testőröket, és egy airsoftos fegyverrel többször is rálőtt a köztársasági elnökre.



A pénteki támadás után a hatóságok levonták a következtetéseket, és változásokat vezetnek Maga az elnök is úgy nyilatkozott, hogy védelme nem állt feladat magaslatán.."Nem is akarok belegondolni, hogy mi minden történhetett volna" - jelentette ki Radim Ochvat, Klaus szóvivője.

Jan Kubice, a cseh belügyminiszter szintén hasonló hangnemben nyilatkozott az incidens után, véleménye szerint nagyon nyugtalanító az előállt helyzet. A belügyminisztérium hivatalos álláspontja szerint a rendőrség indít vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítje, miként történhetett meg az eset. Első lépésként azonnali hatállyal leváltották a testőrség parancsnokát.

Klausra pénteken, Chrastava városában támadtak rá, egy híd átadása utáni ünnepségen. Egy fiatal, maszkos fiú közelről többször is eltalálta a műanyaggolyókkal, s mielőtt őrizetbe vették volna a rendőrök, még interjút is volt ideje adni a cseh médiának - ebben azzal indokolta tettét, hogy a politikusok nem hallgatják meg az emberek véleményét.