Meteor csapódott Szibériába - Gyémántkincs

2012-09-17 22:04:00 szorenyi.p

hírkép

Borulhat a gyémántpiac. Az oroszok ugyanis Szibériában egy titkos lelőhelyen 3000 évre elegendő szuperkemény gyémántot találtak. A hírt Novoszibirszkben jelentették be. A hely közelében korábban egy meteor csapódott be. A tudósok szerint ekkor keletkezett a hatalmas mennyiségű gyémánt.



A lelőhelyre amúgy a szovjet tudósok már korábban rábukkantak, de nem foglalkoztak vele, mert akkoriban a mesterséges gyémántban hittek a párt vezetői. A geológusok 1997 után kezdtek itt ismét kutatni. A legutóbbi eredmények alapján Nyikolaj Pohilenko, a novoszibirszki székhelyű kutatóintézet igazgatója azt mondja: már az első elemzések elengedőek ahhoz, hogy gyémántpiaci felfordulásról beszélhessünk.

Az akadémikus szerint a popigaji kráterben talált gyémántkészlet egy nagyságrenddel nagyobb a világon talált teljes gyémánttartaléknál. Mint mondta: több trillió karát gyémántot rejt a föld, míg például a Jakutföldön eddig fellelt készleteket egymilliárd karátra becsülik.

Pohilenko szerint a popigaji impaktit gyémánt kétszer keményebb a hagyományos gyémántnál, és értékét tovább növeli kivételes kopási tulajdonsága, illetve a gyémántszemcsék nagy mérete. Ez jelentős mértékben növeli a kövek ipari felhasználásának lehetőségeit, s így kész ipari forradalom bontakozhat ki az újfajta ásvány megjelenésével.