Szesztilalom Csehországban

2012-09-15 08:37:00 j.protic

hírkép

A cseh egészségügyi miniszter betiltotta a 20 százalékosnál erősebb alkoholos italok árusítását. Már a fővárosban is előfordult egy metiles mérgezés, ráadásul az áldozat azt állítja, az italt egy nappali boltban vásárolta.



Leoš Heger cseh egészségügyi miniszter, azonnali hatállyal betiltotta a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszesitalok forgalmazását minden üzletben és vendéglőben. A tilalom egyelőre meghatározatlan időre szól. . Heger szerint ez a tilalom néhány napig tarthat. A tilalom betartását a közegészségügyi hivatal munkatársai fogják ellenőrizni, akik már péntek este megkezdték a felügyeletet - írja az idnes.cz cseh hírportál.

Az elmúlt nyolc nap alatt 19 áldozata volt a pancsolt alkoholnak. Vannak olyan áldozatok, akik életét sikerült megmenteni, azonban tartós egészségkárosodást szenvedtek, sok esetben megvakultak.

A cseh rendőrség már a harmadik személyt tartóztatta le a pancsolt alkohol miatt kirobbant botrány kapcsán. Az 51 éves gyanusítotton keresztül próbálja a rendőrség feltérképezni az emberi életre veszélyes pancsolt alkohol forgalmazásának hálózatát.

A bűnösség bizonyítása esetén nyolc év szabadságvesztésre ítélhetik a gyanúsítottakat. Az elfogott személy a nyersanyagot más személyektől vásárolta, így az ügy további szálainak felkutatása folyik.

A rendőrség már hivatalosan is megerősítette, hogy a zlíni lakóteleptől nem messze lefoglalt ital, halált is okozható metilalkoholt tartalmazott.

Egyes információk szerint a veszélyes ital már hagyományos boltokban is megjelent, időnként még a hamisított zárjegy sem hiányzik a pancsolt italokról.

Az egyik áldozat a testvérével egy üveg rumot ivott meg a vasárnapi foci közben. Hétfőre gyomorfájdalmai lettek, majd romlott a látása. Kedden kórházba szállították, mostanra pedig már teljesen megvakult.

Pénteken megjelent az első prágai eset is az egyik kórházban. A 30 éves férfi vérében 2,8 ezrelék metilalkoholt találtak, jelenleg mesterséges altatás alatt van az egyik prágai kórházban. A férfi azt állította, hogy egy hagyományos boltban vette az alkoholt. Az esetet a rendőrség vizsgálja.