Mégsem evett áldozataiból a gyilkos

2012-09-06 12:00:00 j.protic

hírkép

Lezárták Szlovákia történetének egyik legbizarrabb gyilkossági ügyét. Az állítólagos kelet-szlovákiai kannibál, Matej Čurko a rendőrök szerint ugyan meggyilkolt két nőt, ám nem evett belőlük.



„A szakértői vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy két nőt meggyilkolta, és az elkövető Matej Čurko volt” – mondta a SITA hírügynökségnek Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője. A gyilkosnál talált GPS-készülék adatai alapján találták meg a rendőrök a két áldozat holttestét. Čurko fényképezőgépében képeket is találtak a helyszínekről. A rendőrség több más helyszínt is megvizsgált, ám további áldozatokat nem találtak.

A szlovák rendőrök együttműködtek olasz kollégáikkal is, akik hasonló eseteket vizsgáltak – olvasható a bumm.sk portál összefoglalójában.. Az előzetes gyanúval ellentétben azonban nem találtak olyan ügyet Olaszországban, melyben Čurko szerepet játszott volna. Baloghová hozzátette: a vizsgálat azt sem mutatta ki, hogy Čurko fogyasztott volna áldozatainak testéből.

Matej Čurko 2011 május 10-én került a figyelem középpontjába, mikor tűzharcba keveredett a rendőrökkel Kysakon (Sároskőszeg). A férfi korábban abban egyezett meg egy svájci állampolgárral az interneten, hogy megöli, feldarabolja, és megeszi áldozatát. Az érintett később visszakozott a megállapodástól, és értesítette a hatóságokat. A svájci állampolgár helyett így egy beépített rendőr szállt le a vasútállomáson, s mikor Čurkót elfogták volna a rendőri egységek, a gyanúsított fegyvert rántott. A tűzharcban rajta kívül egy rendőr sérült meg. A 43 éves állítólagos kannibál a kórházban később életét vesztette.

Čurko két áldozatát, a szinnei Lucia Uchnárová és a veszelei Elena Gudjáková holttestét a rendőrök Sároskőszeg mellett találták meg az erdőben egy sírban. Mindkét lány tavalyelőtt tűnt el.