Mégis az oroszok nyertek Borogyinónál?

2012-09-02 18:37:00 szorenyi.p

hírkép

11 ország katonai hagyományőrzői vasárnap újra megvívták az oroszországi Borogyino falunál a Napóleon elleni orosz honvédő háború legfontosabb ütközetét. A csata amúgy akkor a franciák győzelmével zárult, azonban az orosz csapatok végül is ki teljesen kimerítették a félmilliós támadókat. Most azonban, Putyin elnök előtt az oroszok nyertek.



Kutuzov orosz tábornok seregei 1812. szeptember 7-én csaptak össze Bonaparte Napóleon francia-olasz-német-lengyel egységekből álló hadseregével. A mindkét oldalon nagy veszteségekkel járó csatában az orosz csapatok ugyan nem arattak győzelmet és Moszkva elfoglalása előtt is megnyílt az út Napóleon számára, de történészek szerint a borogyinói ütközet vezetett a francia császár oroszországi hadjáratának fiaskójához.

Az orosz hadvezér serege ugyanis talpon maradt, I. Sándor cár nem kötött békét, s Moszkvát felégették Napóleon csapatai előtt, amelyek ezért a tél beálltával menekülni kényszerültek Oroszországból.

Több mint háromezren vettek részt a rekonstruált csatában, köztük 2000 gyalogos, 300 lovas, 400 tüzér. 1812-ben több mint 250 ezer katona küzdött egymással, s mindkét oldalon, az orosz és a napóleoni seregben is több tízezres volt a veszteség.

Mindenesetre most a csata menetét kissé átalakították. A nézőközönség üdvrivalgása közepette az orosz hadtesteket alakító hagyományőrzők időről-időre sikerrel szorították vissza a franciák támadását a látványosan megkomponált csatajelenetekben. A csata ezúttal - nem kis történelmi túlzással - Kutuzov seregének győzelmével ért véget.

A borogyinói ütközet rekonstrukcióját élőben közvetítette a Rosszija 24 állami hírtelevízió, honlapján pedig a Pervij Kanal tévé. A díszvendégek között Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett Valéry Giscard dEstaing, a ma 86 éves volt francia államfő is helyet foglalt.