29 embert legyilkoltak Mexikóban

2012-08-31 08:51:00 j.protic

hírkép

Legkevesebb 29 embert megöltek az elmúlt 48 órában a mexikói Nuevo León államban – közölte csütörtökön az Egyesült Államokkal határos szövetségi állam kormányzata.

 

 



Jorge Domene Zambrano közbiztonsági szóvivő elmondta, hogy az állam fővárosa, Monterrey térségében, külön esetekben, huszonöt embert öltek meg a szervezett bűnözésre jellemző módon.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatok között találtak négy olyan holttestet, amelyen kínzás nyomai voltak. A hatóságok további részletekkel nem szolgáltak a 21 további áldozat halálának körülményeiről. Emellett kedden Monterreyben három férfi és egy nő lövedékek lyuggatta holttestére bukkantak, akiket korábban eltűntnek nyilvánítottak.

Monterrey – négymillió lakosával – Mexikó harmadik legnagyobb városa. A térség 2010 óta a Los Zetas és egykori szövetségese, a Golf kartell véres rivalizálásának színtere. Egy évvel ezelőtt a Zetas emberei egy kaszinót gyújtottak fel, amelyben 52 ember lelte a halálát. Mexikóban hét nagy drogkartell működik, és közülük a Los Zetas a legerőszakosabb, tagjai katonailag képzettek és vasfegyelmet tanúsítanak.

A közép-amerikai országban kíméletlen háború folyik az egyesült államokbeli illegális drogpiacok megszerzéséért. A 2006 végén megválasztott Felipe Calderón mexikói elnök kormányzása egyik legfontosabb elemének a drogbandák elleni küzdelmet jelölte meg. Az elmúlt négy évben több mint ötvenezer mexikóit öltek meg a drogbandák az egymás közötti és a hatóságok elleni harcukban.