Kétnyelvű vasúti táblák Szlovákiában?

2012-08-27 12:18:00 j.protic

hírkép

A szlovák kisebbségi kormánybiztos szerint hivatalának próbatétele: a kétnyelvű vasúti táblák ügye. Első pillantásra kielégítőnek tűnhet a kisebbségi status quo, ám a helyzet tarthatatlan – véli A. Nagy László a szlovák kabinet kisebbségi kormánybiztosa.

 

 



. A Most Híd párt által jelölt kormánybiztos a SITA hírügynökségnek elmondta: már hivatalba lépése óta foglalkozik a kétnyelvűség témájával. El szeretné érni, hogy minden technikai és jogi akadály elháruljon a kétnyelvű vasúti táblák elhelyezése elől azokon a településeken, ahol a nemzeti kisebbség számaránya 15 százalék, vagy ennél magasabb.

 

Idén júniusban a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil kezdeményezés aktivistái felújították Ekel vasútállomását, és a falu magyar nevét jelző táblát is elhelyeztek a szlovák mellett. A vasúttársaság azonban két nap után eltávolította a táblát azzal, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény nincs összhangban a vasútról szóló jogszabályokkal. A. Nagy László elmondása szerint hivatalának egyik alapvető próbája az lesz, mikor benyújtja egy kisebbségi nyelvhasználati törvényt módosító javaslatot a kétnyelvű vasúti táblákkal kapcsolatban.

. Az érvényes jogszabály szerint azokon a területeken, ahol a kisebbségek aránya eléri a törvény által meghatározott határt elvben nincs akadálya a kétnyelvű utca vagy helységnévtáblák elhelyezésének, ám a gyakorlatban több olyan jogszabály is létezik, melyek nincsenek összhangban a kisebbségi nyelvhasználati törvénnel. A kisebbségi kormánybiztos hangsúlyozta: a jövőben mindent megtesz azért, hogy megbirkózzanak az ehhez kapcsolódó jogi és technikai akadályokkal.

A. Nagy László hozzátette: az önálló szlovák állam megalakulása óta hiányzik egy jogszabály, amely egyértelműen tisztázná a kisebbségek helyzetét és jogállását. Bízik benne, hogy a jelenlegi kormány hajlamos lesz meghozni egy európai szellemiségű törvényt, ami megoldja ezt a problémát.