Luxus helyett börtöncella

2012-08-27 11:46:00 j.protic

hírkép

Sokkolták az új körülmények Eva Varholíková-Rezešovát a szlovák sajtó szerint. Jelenleg egy tolvajjal van összezárva a Nagy Ignác utcai fogdában. Az új körülményeket állítólag nagyon rosszul viseli, lelkileg megviselte a elengedhetetlen orvosi vizsgálat - közli a legolvasottabb szlovák napilap, a Nový Čas.

 

 

 



A multimilliomosok fényűző életviteléhez szokott Varholíková-Rezešovának , az M3-as autópályán történ tragédia okozójának 30 nap vizsgálati fogságot szabott ki az illetékes bíróság, ami arra enged következtetni, hogy várható büntetése 5-10 év lehet. Egyelőre meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy szűk börtöncelláját kénytelen egy közönséges tolvajjal megosztani. Havonta egy alkalommal fogadhat látogatót, s heti két alkalommal tussolhat - írja a Topky.sk hírportál.

A pici börtöncellában mindössze két ágy, WC és egy mosdó található. A börtönélet szigorú szabályoknak megfelelően zajlik: napi egy óra levegőzés, heti háromszor legfeljebb 10 perc telefonálási lehetőség, heti két alkalommal fürdő, a börtönbüfében max. havi 36 euró értékben vásárlási lehetőség. Egyes cellákban van televízió. Könyveket is biztosítanak a raboknak, de csak magyar nyelvűeket. Varholíková-Rezešová szerencséje, hogy tud magyarul, ám kérdéses, hogy kedve van-e olvasni - közli a Nový Čas.

Lucia Mokrá, a Komenský Egyetem Szociális- és Közgazdságtudományi Karának jogi szakértője úgy véli, Varholíková-Rezešová ügyvédei kérhetnék ügyfelük kiadatását Szlovákiának, hogy itt folytassák le ellene a büntetőeljárást, de ezt a helyzet ismeretében nem tartja valószínűnek. Korábban több szakértő rámutatott, hogy Magyarország a büntetőeljárás lefolytatásához külföldiek esetében is ragaszkodik. Miután Varholíková-Rezešovát elítélték, lehetőség lesz rá, hogy börtönbüntetését Szlovákiában töltse le - fűzte hozzá a szakértő. Ezt a magyar jogrend alapján Magyarország kezdeményezheti. Ha megteszi, Szlovákiának eleget kell tennie a kérésnek - közölte Lucia Mokrá.