Előzetesben a tragikus balesetet okozó nő

2012-08-23 16:31:00 j.protic

hírkép

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság csütörtök délelőtt - nem jogerősen - Eva Varholíková-Rezešovát, aki az M3-as autópályán kedd hajnalban három ember életét követelő balesetet okozott.

 

 



Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivőjének délután közzétett tájékoztatása szerint a kényszerintézkedés 30 napra szól. A bíróság a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye miatt döntött az előzetes letartóztatás elrendelése mellett, miután elutasította az óvadékra és a házi őrizetre vonatkozó védői indítványt. A gyanúsított, illetve ügyvédje fellebbezett, a jogerős döntést néhány napon belül a Budapest Környéki Törvényszék hozza meg - tette hozzá a szóvivő.

Kállai Gábor elmondta: az előzetes letartóztatás elrendelésében az a tény is fontos szerepet játszhatott, hogy azért a bűncselekményért, amellyel a nőt meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő, tehát súlyos szabadságvesztés szabható ki.

A megyei főügyészség szóvivője kitért arra is, hogy az időközben elkészült szakértői jelentések szerint a nő vérében 1,5 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, vagyis közepesen ittas állapotban vezette a kocsiját, amikor nekiütközött a Fiatnak, amely a szalagkorlátnak csapódva kigyulladt, három ember halálát okozva. Kábítószer fogyasztását sem lehet kizárni - fűzte hozzá Kállai Gábor -, mivel a gyanúsított szervezetében ópiátszármazékot találtak (amit ő antibiotikum szedésével magyarázott). Ez ügyben a végső szót az illetékes szakértőnek kell majd kimondania.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szlovák állampolgárságú nőt kedd délután - őrizetbe vétele mellett - ittas állapotban elkövetett, több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, vallomása nem publikus.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy valóban elaludt-e a volánnál a sofőr, mielőtt belerohant a Fiatba, a szóvivő megjegyezte: feltételezhetően igen, de ezt a körülményt még vizsgálják. A szabályosan közlekedő Fiat Puntoban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, míg azt az 54 éves nőt, aki ki tudott menekülni a járműből, másod- és harmadfokú égési sérülésekkel a fővárosi Honvédkórházba vitték; állapota súlyos, életveszélyes.

A Korzár c.kassai napilap felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi jog lehetővé teszi az Európai Unió tagországainak, hogy a külföldi állampolgár büntetőeljárását az anyaországban folytassák le, ha az gyorsabb és hatékonyabb eljárást eredményez. A szlovák ügyészség szerint kicsi az esély arra, hogy Magyarország Varholíková-Rezešová esetében ezt lehetővé teszi. A Szlovákiában multmilliomosnak tartott Rezeš család a Blikk információi szerint Tóth M. Gábor magyarországi ügyvédet bízta meg az előzetes letartóztatásba helyezett Eva Varholíková-Rezešová jogi képviseletével. A Blikk napilapnak az ügyvéd megerősítette, hogy sem a helyszínen, sem pedig a tegnapi kihallgatásán nem tett vallomást az ügyfele.

A lap értesülései szerint a szlovák asszonyt meglátogatták a rokonai is, akik hajlandóak lettek volna kifizetni az óvadékot, ha az előzetes letartóztatás egyetlen oka a szökés elkerülése lett volna.