Ki felel a tátrai szúinvázióért?

2012-08-22 12:03:00 j.protic

hírkép

A szlovák ügyészség a korábbi minisztereket tartja felelősökké, azért, mert szú pusztítja a Magas-Tátra erdeit. Miklós László (MKP) és Jaroslav Izák (SNS) volt környezetvédelmi minisztereket környezetkárosítással gyanúsítják. Mindketten elutasítják a vádakat.



Még 2004 novemberében orkánerejű vihar söpört végig a Magas-Tátra déli lejtőjén, s letarolta a Tátrai Nemzeti Parkhoz tartozó 50 ezer hektárnyi erdő mintegy egynegyedét. A kidőlt fákat szú kezdte pusztítani, a környezetvédelmi miniszterek pedig nem engedték meg a sérült erdőrészen a fakitermelést, mival állaspontjuk szerint az volt a helyes, ha az erdő természetes úton, a maga erejéből újul meg. A szú később a megmaradt fákat is pusztítani kezdte.

A Sme napilap szerdai cikkében megemlíti, hogy 2009-ben Dobroslav Trnka akkori főügyész bejelentette, kivizsgálják, hogy ki a felelős a szú okozta pusztításért. Több mint három évvel később az ügyészség megtalálta a bűnösöket: Miklós László és Jaroslav Izák korábbi környezetvédelmi miniszterek személyében. Környezetkárosítás és -veszélyeztetés miatt vádemelési javaslatot tettek ellenük – írja a lap.

Az ügyészség szerint az erdő védelmében aktív hozzáállásra lett volna szükség, a kidőlt fákat ki kellett volna termelni, s ezzel megakadályozni a kártevők elszaporodását. Ezt a véleményét a nemzeti erdészeti központ álláspontjára alapozta, illetve olyan szakértőkére, akik támogatták a fakitermelést.

A két exminiszter a vád ellen panasszal élt. Miklós László, aki 2006-ig volt miniszter, úgy véli, teljesen abszurd a vád, s állítja, helyesen cselekedett amikor nem engedte a fakitermelést, mivel a kidőlt fák helyszínen hagyása biztosítja, hogy az erdő természetes úton, a maga erejéből újuljon meg. Ezáltal az erdő változatosabban nő újra, mintha mesterségesen telepítenék.