Új világcsúcs- mobilhajításban

2012-08-20 17:25:00 j.protic

hírkép

Egy 18 éves finn fiatalember 101,46 méterre hajított el egy mobiltelefont, és ezzel új világcsúcsot állított fel a bolondos "sportágban", amelyben már 2000 óta rendeznek versenyt a finnországi Savonlinnában.

 

 



A világbajnok Ere Karjalainen azt állítja, hogy mindössze egyszer gyakorolt a versenyre, amelyre főleg úgy készült fel, hogy többször is a pohár fenekére nézett. A győztes mintegy félszáz versenytársát utasította maga mögé.

Második helyen a dél-afrikai Jeremy Gallop végzett 94,97 méteres teljesítménnyel. A tavalyi győztesnek, Oskari Heinonennek idén csak a harmadik hely jutott (86,94 méter).

A nők alulteljesítenek, ha arról van szó, hogy megszabaduljanak egy maroktelefontól: az idei győztes, egy finn hölgy, csak 42,47 méterre tudta elhajítani a készülékét.

A mobiltelefon-hajító világbajnokságot 2000 óta rendezik meg minden évben augusztus vége felé, több kategóriában. A versenyzők nem a saját - működő - készülékeiket dobják el, hanem régi, használatból kivont 220-400 gramm súlyú mobiltelefonokat osztanak szét köztük, többnyire Nokia-márkájúakat.

Egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy van-e összefüggés a maroktelefon súlya és a dobótávolság között.

A visszafogottságukról ismert finnek gyakran hasonló bolondos versenyekkel lazítanak az év legmelegebb időszakában. Híres például feleségcipelő versenyük is.