Cápát láttak a horvát tengerparton

2012-08-15 08:19:00 j.protic

hírkép

Két méteres cápa tűnt fel Horvátországban Zulnaja városka mellett, a peljesaci repülőtér és az egyik legnépszerűbb homokos strand közelében. Az állatról fotó is készült.



A cápa három méterre a partoktól tűnt fel, kisebb riadalmat okozva a turisták között- olvasható a topky.sk hírportál fényképes beszámolójában. Horvát források szerint mintegy harminc cápát tartanak nyilván a partok közelében, az utolsó cápatámadást pedig 2008-ban regisztrálták, mikor egy szlovén búvárra támadt rá az egyik állat. Az áldozatot barátai mentették ki, komolyabb sérülések nélkül túlélte az incidenst.

Vladimír Onofri, a horvát tengerészeti intézet munkatársa szerint előfordul, hogy a cápák közel jönnek a horvát partokhoz. A leggyakrabban júliusban és augusztusban tévednek ide, amikor a a cápák kedvenc eledelének számító tonhalak közelebb költöznek a szárazföldhöz. Az utolsó halálos cápatámadásra 1974-ben került sor, akkor Omis közelében ölt meg egy személyt egy cápa, három évvel korábban Rijeka-Fiume mellett ketten haltak meg hasonló módon.