Elrabolt magyarok Szíriában

2012-08-14 19:17:00 szorenyi.p

hírkép

A Szíriában elrabolt újabb három magyar állampolgár közül ketten korábban rendőrtisztek voltak, harmadik társuk civil. Magyarországon mindhárom férfi kutyakiképzéssel foglalkozott - közölte a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. A férfiakat Damaszkusz külvárosában kapták el.



Hétfő este 11 óra után a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek elraboltak hat embert, akik közül hárman helyiek, hárman pedig magyar állampolgárok. Utóbbiak közül ketten korábban rendőrtisztek voltak: egyikük két éve, másikuk pedig tizenkét éve vonult nyugállományba. Ők és a harmadik magyar kutyakiképzéssel foglalkoztak Magyarországon.

A főigazgató elmondta azt is, hogy a fegyveresek eddig semmilyen követelést nem fogalmaztak meg, a kapcsolatot sem vették fel sem a hozzátartozókkal, sem a TEK-kel, sem pedig Magyarország szíriai külképviseletével.

Megjegyezte, hogy a terrorelhárítók a Külügyminisztériummal együtt végzik munkájukat, az információkat jelenleg is elemzik, értékelik, és tájékoztatják a miniszterelnököt és a belügyminisztert. A TEK erői folyamatosan jelen vannak a térségben, de "ez nem jelenti feltétlenül Szíriát" - fűzte hozzá.

Hajdu János emlékeztetett arra is, hogy jelenleg két, egymással párhuzamosan futó, szíriai emberrablási ügyben végez felderítést a TEK. A másik ügyről azt mondta, "szinte már az erőnk végén járunk ebben az ügyben, mert azt gondolom, ember ennél többet már nem tud tenni, mint amit mi megteszünk" a társszervekkel együtt.

"Hatalmas munkát végzünk. Van olyan hét, amikor optimisták vagyunk, és azt mondjuk, napokon belül megoldódik, aztán ez pillanatok alatt szertefoszlik" - fogalmazott, rámutatva ezzel arra, hogy Szíriában nehéz, szinte átláthatatlan a helyzet, hiszen folyamatosak a harci cselekmények, és az internet-, valamint a mobiltelefon-szolgáltatás is nagyon nehezen működik.

Néhány hónappal ezelőtt, április végén ugyancsak Szíriában ismeretlen fegyveresek elhurcoltak két magyar állampolgárságú férfit, amikor rablótámadás történt egy cég telephelyén, az ország északkeleti részén. A fegyveresek különféle eszközök eltulajdonítása után bukkantak a magyarokra, akiket magukkal vittek.

Szijjártó Péter akkor - még a miniszterelnök szóvivőjeként - azt közölte: a TEK-nek "konkrét értesülése is van arról, hogy a túszok életben vannak", és a rendelkezésekre álló információk alapján azt lehetett feltételezni, hogy a magyarok életét abban a pillanatban nem fenyegette közvetlen veszély. Május elején a TEK munkatársai Szíriába utaztak, hogy a szír hatóságokkal együttműködve épségben ki tudják szabadítani az elrabolt két magyar állampolgárt.