Itt vannak a gyilkos macskák

2012-08-11 08:56:00 szorenyi.p

hírkép

A macskák több vadon élő állattal végeznek, mint eddig hittük, a lábtörlőkre tett madarak és egerek csupán a jéghegy csúcsa - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.



Míg a legtöbb házimacska békésnek tűnik és ideje javát alvással tölti, egyharmaduk rendszeresen vadászik és hetente átlagosan két állatot öl meg. Sok macskagazda a háza bejárati ajtajának lábtörlőjén szembesül reggel a zsákmánnyal, ám kedvence áldozatainak összlétszáma ötszöröse a "beszolgáltatottnak".

A megfigyelések szerint a macskák vadászzsákmányaik 30 százalékát azonnal felfalják, 49 százalékát pedig hátrahagyják megrothadni. Ez pedig veszélyezteti a környék biológiai egyensúlyát, hiszen a házi cicák amúgy védett körülmények között - pl. orvosi ellátás, rendszeres táplálkozás - élnek.

Karrie Anne Lloyd, a Georgiai Egyetem kutatója 60 házimacska nyakára rögzített kamerát a georgiai Athénban, és 7-10 napon át figyelte ténykedésüket. A macskák egyharmada ölt vadon élő állatokat. Zsákmányuk 40 százalékát gyíkok, kígyók, békák tették ki, 25 százalékát egerek, pockok, mókusok. A madarak a macskák összáldozatainak csupán a 12 százalékát "adják" - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.