Enyhül a szigor a drogfogyasztókkal szemben?

2012-08-07 11:27:00 j.protic

hírkép

A szlovák kormány fontolgatja az úgynevezett könnyű drogok birtoklásáért járó büntetések enyhítését. Ennek egyik oka a börtönök túltelítettsége is. A tervek szerint a jövőben a marihuána fogyasztása már nem számítana olyan nagy bűnnek, mint jelenleg.



Robert Fico kormányfő tavasszal már több alkalommal jelezte: enyhítene a marihuána-használattal kapcsolatos büntetések mértékén. A pozsonyi sajtó egy része emögött a fiatal választók megszólításának lehetőségét látja, mások pedig a szlovákiai börtönök túltelítettségét sejtették a háttérben.

Pavol Kubík, az igazságügyi tárca szóvivője megerősítette, hogy a minisztérium a büntető törvénykönyv tervezett módosításainak kidolgozása során a könnyű drogok birtoklásáért kiszabható büntetések megfelelő mértékével is foglalkozik....Mint mondta: a tervezett változtatásokat az indokolja, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályok sok fiatalt juttatnak börtönbe feleslegesen. A szóvivő azonban leszögezte csupán a büntetések enyhítését fontolgatják, szó sincs a represziók teljes eltörléséről.. A büntetések enyhítése a tárca szerint csak a fogyasztókat érintené, és a változás számukra sem jelentene teljes büntetlenséget. "Esetükben a szabadságvesztést felváltó alternatív büntetések kerülhetnek szóba" - mutatott rá Kubík.

A hatályos szlovák büntetőtörvénykönyv a lefoglalt kábítószer-mennyiség alapján határozza meg a kábítószer-birtoklásért kiróható büntetést. Ennek alapján 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a személy, akinél "legfeljebb 3 egyszeri adagot" találnak, 5 évig terjedő szabadságvesztéssel pedig az, akinél több mint három, de kevesebb mint tíz "egyszeri adagot" foglalnak le.

Egy 2011-es európai felmérés szerint Szlovákiában a megkérdezett fiatalok 28 százaléka ismerte be, hogy élete során legalább egyszer kipróbált már valamilyen illegális drogot.