Hallgasd meg a londoni fura magyar himnuszt!

2012-07-30 19:49:00 szorenyi.p

hírkép

Meghökkentő dallamvilággal játszották le a magyar himnuszt Szilágyi Áronnak a kardvívás megnyerése után a londoni olimpián. Lendületesebbnek, vidámabbnak tűnt a megszokottnál. A Magyar Olimpia Bizottság azonban tiltakozik ez ellen. Pedig nem is szólt rosszul, igaz, nagyon szokatlan volt.



"A Magyar Olimpiai Csapat vezetése sajnálattal tapasztalta, hogy első londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron éremátadó ünnepségén a magyar himnusz nem megfelelő verziója hangzott el" - áll a Magyar Olimpiai Bizottság közleményében.

"A csapatvezetés haladéktalanul kérte a helytelen mű lecserélését, melyet a mai napon a LOCOG (Londoni Szervezőbizottság) nemzetközi igazgatója engedélyezett. A LOCOG ígéretet tett az azonnali intézkedésre és a magyar kérés teljesítésére a vonatkozó nemzetközi protokoll szabályokkal összhangban."

"Bízzunk benne, hogy minél többször játsszák el Magyarország himnuszát a 2012-es londoni olimpián" - zárul a MOB közleménye.

A BBC úgy tudja, hogy az olimpián részt vevő több mint kétszáz nemzet himnuszát a Londoni Filharmonikus Zenekar vette fel még tavaly év végén, összesen 52 óra alatt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy himnusz felvételére a zenészeknek mindössze 10-12 percük volt, vagyis blattolniuk kellett. A himnuszokhoz kreatívan nyúltak hozzá: a mindössze 18 másodperces ugandai himnuszt például meghosszabbították, a több mint 7 perces uruguayit viszont "nagyon meg kellett szerkeszteniük".