Ötvenmillió éves halszörny

2012-07-30 18:00:00 j.protic

hírkép

Valóságos halszörny maradványait tárták fel az amerikai Colorado államban, az óriásragadozó fogait a cápák is megirigyelhetnék. A leletek korát legkevesebb ötvenmillió évesre becsülik.



A fosszília egy magánház hátsó udvarán került napvilágra, a tulajdonosoknak azonban több évbe telt, míg sikerült meggyőzniük a nyugat-coloradói Dinosaur Journey paleontológiai gyűjtemény szakértőit, hogy vizsgálják meg a leleteket - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.hu/2012/07/rare-fish-fossil-unearthed-in-colorado.html).

Az ásatások a napokban kezdődtek, a paleontológusok eddig az őshal koponyájának és állkapcsának darabjait szabadították ki. Az őslénykutatók szerint a félelmetes ragadozóról, a Xiphactinus audaxról van szó, amely az észak-amerikai kontinenst a kréta korban kettéosztó Niobrara-tenger (Nyugati Belső Víziút) lakosa volt.

A legnagyobb Xiphactinus-példányok hossza hat méter körüli volt. A hal kiváló úszó volt, sebessége elérhette az óránkénti 60 kilométert. Éles fogainak és erős farkának köszönhetően e halfaj nagyon jó vadász volt, az óceán felső rétegében portyázott a legszívesebben. Tápláléka nagyobb testű halakból állt, akár kétméteres példányokkal is megbirkózott, de ha lehetősége volt rá, vízimadarakat is próbált megfogni.

A kutatók szerint már jövő tavasszal kiállíthatják a múzeumban az őshalat, noha nem remélik, hogy csontváza teljes egészében megőrződött.

"Nagyon sok dinoszauruszmaradványt tártunk már fel, de tengeri állatok fosszíliái eddig gyakorlatilag nem kerültek napvilágra" - magyarázta Kay Fredette, a múzeum munkatársa.