Semjén Zsolt megújította a csárdást

2012-07-29 01:32:00 mennyei

hírkép

Gyergyószentmiklóson megdőlt a világrekord. Összesen 2337 regisztrált csúcsdöntő ropta a főtéren. A páratlanoknak párt kerestek. A 2337. hármasban táncolt.



Az utóbbi években Gyergyószentmiklós izgalmas város lett, köszönhetően a minden jó ötletre nyitott önkormányzatnak meg persze a lakóknak. Ezúttal a magyar nagykövet asszony javaslatára a gyergyói világtalálkozó keretében megdöntötték a legtöbben együtt csárdásozók világrekordját.

Fél órát csúszott a program, olyan sokan jelentkeztek. Korábban Baján rendeztek hasonlót, ott 1700-an voltak. Gyergyószentmiklós esetében az a jó, hogy az itt élők komolyan veszik a hagyományokat, úgyhogy mindenki felvette a székely népviseletet, és kocsival, gyalog, biciklivel elindult a központba. Láttam olyan szekereket, amelyekre 15-20 fiatal gyerek is felült. Egymást követve haladtak az úton, közben a fiatalok népdalokat énekeltek. Saját maguk szervezték meg, hogy így jussanak el a csárdásrekord helyszínére. Na, ezt Magyarországon nehezen tudom elképzelni, hogy a húszéves gyerekek Béreslegényt énekelve vonulgassanak maguktól.

A legidősebb résztvevő 84 éves volt, hetvenéves feleségével az USA- ból érkezett Gyergyószentmiklósra. A táncolókat a nagykövet, Mezei János polgármester, és Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is köszöntötte. Aztán mindenki táncra perdült. Semjén Zsolt partnere egy igazán profi kislány lett, együtt ropták becsülettel, a rekordkísérlet végéig. Mint a miniszterelnök-helyettes kérdésünkre elmondta, szüksége is volt profi támogatásra, hogy ilyen remekül sikerüljön a próbálkozás. Így is előfordult, hogy a csárdást népi motívumokkal gazdagította.

A tömeges csárdásozás ezzel Kárpát-medencei hagyománnyá vált. Sajna a Guinnesst nem érdekli. De legalább a miénk.



Pénteken 18.30-kor Gyergyószentmiklósról is lesz szó az InfoRádió Világszámban.