A magyar külügy is aggódik Tóásó Elődért

2012-07-24 08:10:00 szorenyi.p

hírkép

A Tóásó-per, a bolíviai "terrorista összeesküvési ügy" tárgyalásának követésére Santa Cruzba érkezett magyar diplomata nyugtalanságát hangoztatta a per késlekedése miatt - jelentette a bolíviai hírügynökség.



Az illetékes törvényszék hétfőn döntött hivatalosan is a július 23-ra kitűzött tárgyalás újabb - sajtóhírek szerint legalább egy hetes - elhalasztásáról, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen.

Barcsi Gyula, a Buenos Aires-i magyar nagykövetség (a képviselet konzuli kerületébe tartozik Bolívia is) első beosztottja Santa Cruzba érkezett, hogy elérje: az ügyben megvádolt Tóásó Előd magyar állampolgár elleni eljárást "a szükséges garanciák mellett folytassák le". Szeretnénk egy gyors ítéletet, s erre joga is van a megvádolt félnek" - idézte az ANF Barcsit.

A magyar diplomata a bolíviai sajtóbeszámoló szerint megerősítette, hogy Magyarország tiszteletben fogja tartani a bolíviai igazságszolgáltatás által meghozott ítéletet, de "követelik" az érdemi tárgyalás megkezdését.

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.