Deszkát evett a cápa, pedig embert akart

2012-08-06 21:26:00 mennyei

hírkép

Újabb cápatámadás az Indiai-óceánban! A szörfösök ezúttal megúszták, de a szörfdeszkát megette a ragadozó. Réunion szigeténél nemrég egy másik szörfös belehalt abba, hogy a 22 éves fiatalembernek a cápa leharapta és megette az egyik lábát.



A növekvő számú cápatámadásokra nincs magyarázat. Tavaly decemberben Sharm-el-Sheik környékén garázdálkodtak emberevő cápák, ezúttal úgy tűnik, Réunion és környéke lett veszélyes. A legutóbbi áldozat egy helyi lakos volt, és a csendes-óceáni sziget nyugati részében fekvő Trois-Bassins településnél, a parttól százméternyire érte a támadás. A jelenet szemtanúi - fürdőzők és szörfösök - ki tudták vinni a partra a férfit, és elsősegélyben részesítették, de mire a mentők megérkeztek, már megállt a szíve.

Réunion parti vizein tavaly június és szeptember között hatszor támadtak cápák emberre, és két halálesetet okoztak. A hatóságok attól tartottak, hogy a cápák a népszerű strandok közelébe szoknak, de egy friss tanulmány szerint ez nem következett be. Mindazonáltal az nem derült ki a tavaly december óta folyó megfigyelések során, hogy mivel magyarázható a cápák gyakoribb megjelenése a szigetnél, ahol 2000 és 2010 között mindössze egyetlen támadás vált ismertté.


Az Indiai-óceánon jelentős mértékben nőtt a cápatámadások száma, mindenekelőtt az ausztrál partoknál. Gyakran szörfösök az áldozatok.

A turisták manapság a legkülönbözőbb cápanézegető túrákon vehetnek részt, de nem ilyenkor történik a legtöbb véres eset. A cápák inkább szörfösökre támadnak, mert fókának nézik őket. Védekezni nehéz, pedig sok cápa elleni szert kitaláltak már. Ha agresszíven viselkedik, körbe úszik minket, akkor elkezdhetünk aggódni. A világ legkülönbözőbb pontjain csábítják a turistákat egy kis cápanézegetésre. Ha ilyenkor odaköszön egy cápa, ne mozduljunk. Szép nyugodtan várjunk, hátha csak érdeklődik. Ha agresszíven viselkedik, körbe úszik minket, akkor elkezdhetünk aggódni. Tilos bepisilni, ez támadásra ingerli a fenevadat.

A cápatámadások ellenszeréről a vilagszam.hu többször is írt, olvasd el a cikkeket, és maradj életben!



A cápabunkó a jó fegyver, lásd a kapcsolt cikkünket.