A külügy szerint nem veszélyes Bulgária

2012-07-19 13:50:00 szorenyi.p

hírkép

A Külügyminisztérium nem tervezi, hogy módosítaná a Bulgáriába utazó magyaroknak szóló konzuli ajánlásokat a szerdai burgaszi merénylet miatt. Közben Csehországban megerősítették a nemzetközi repülőterek őrzését. Ferihegyen azonban nincs készültség.



Szerdán egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy izraeli turistákat szállító buszon Burgaszban. A támadásban nyolcan meghaltak, 37 ember megsebesült, közülük hárman életveszélyes állapotban vannak.

A magyar Külügyminisztérium elítélte a merényletet, őszinte részvétéről és mély együttérzéséről biztosítva az áldozatokat és családtagjaikat, valamint szolidaritását fejezve ki Bulgáriával és Izraellel.

Az Országos Rendőr-főkapitányság arról tájékozatott, hogy az esettel összefüggésben a rendőrség a meglévőnél fokozottabb védelmet nem rendelt el a budapesti bolgár nagykövetségen.

Csehországban azonban megerősítették csütörtökön a nemzetközi repülőterek őrzését. Katerina Rendlová, az idegenrendészet szóvivője szerint megelőző intézkedésekről van szó, melyek keretében több tucattal megnövelték a rendőri jelenlétet a nemzetközi repülőtereken. "Elsősorban a várótermeket és a repülőterek környékét ellenőrzik. Kiemelt szigor vonatkozik az Izraelbe tartó járatokra" - pontosított Rendlová.