Kihalnak a szlovákok?

2012-07-16 12:30:00 j.protic

hírkép

Már jóideje ismert, hogy Kelet-Európa lakosságának száma csökken. A szakemberek demográfiai adatok alapján előrevetítették, hogy Szlovákia lakossága 2400-ra kihal.



A matematikai számítások szerint körülbelül 2400-ben esedékes a szlovákok kihalása – írta nemrégen a topky.sk hírportál. Hasonló prognózisról számolt be a napokban a cseh Týden magazin is. A kihalás állítólag elkerülhetetlen, csak az időpontja kérdéses. Ennek oka a népesség elöregedése, az alacsony születési arány.

Becslések szerint 2300-ban Csehország és Szlovákia összlakossága egy városban elfér majd. A csehek lélekszáma körülbelül 62 ezer fő lesz, a szlovákoké pedig közel háromszor annyi, megközelítőleg 175 ezer. Újabb száz év elteltével mindkét nemzet teljesen kihal - derül ki a prognózisokból. „Jelenleg 100 tizennégy éves gyerekre 80 hatvanöt évesnél idősebb ember jut. Nehezen várható valamilyen kvantitatív elmozdulás a népesség fejlődésében” –nyilatkozta Magdaléna Piscová szociológus a Markíza televíziónak.

Szakemberek szerint a bevándorlók megmenthetik a szlovákokat a kihalástól, amennyiben Szlovákia vonzó lesz számukra. S hogy mi történne ez esetben a szlovákokkal? „A szlovák nemzet a bevándorlás hatására megváltozna, vizuális és kulturális tekintetben egyaránt” – mondta Piscová.

A legutolsó népszámlálás adataiból kiderült, hogy a népességnövekedés jelenleg a legalacsonyabb az utóbbi negyven év során. Míg 1970 és 1980 között 10 százalékos volt, 2001 és 2011 között ez az érték 0,3 százalékra csökkent.

A Szlovák Statisztikai Hivatal számításai szerint a lakosság utolsó növekedése 2024-ben esedékes, egy évvel később már csökkenni kezd a népesség.