Pusztulnak a fenyvesek a Mátrában

2012-07-13 12:38:00 j.protic

hírkép

Több ezer hektárnyi területen pusztulnak az erdei és fekete fenyők a Mátrában - tájékoztatta az MTI-t az Egererdő Zrt. mátrafüredi erdészetének vezetője. A kipusztult erdőfoltok pótlása hektáronként több millió forint kiadást jelent a területet kezelő erdészeti társaságnak - tette hozzá.



A tél vége óta egyre gyorsuló folyamat a fenyők pusztulása, ami az Erdészeti Kutató Intézet vizsgálatai szerint a hosszabb ideje tartó csapadékszegény időjárásnak, illetve a februári fagyoknak a következménye. A növényeket még egy úgynevezett endofil gomba is megtámadta, amely csak akkor aktivizálódik, ha a növény legyengül.

Ebben a helyzetben minél hamarabb el kell távolítani a beteg fákat a még egészségesek közeléből, ami viszont még így is évekig tartó folyamat lehet.

A folyamat hosszú távon oda vezet, hogy eltűnnek a betelepített fenyvesek a hegységből - közölte Dudás Béla.

A valódi kárértéket a kopárrá vált területek erdősítésének költségei jelentik. Ugyanakkor a kivágott fa értékesítéséből várhatóan fedezhetőek a kitermelés költségei - mondta az erdészetvezető.

A fenyőféléket egyébként a Trianoni döntést követően kezdték el betelepíteni a Mátrába. Az ország ugyanis elveszítette fenyveseit, miközben a faanyagra szüksége volt a gazdaságnak - mondta Dudás Béla.