Szorongsz? Hamarabb öregszel!

2012-07-12 10:28:00 szorenyi.p

hírkép

Összefüggést találtak amerikai kutatók a fóbiás szorongás és a genetikai anyagot a károsodástól védő, a kromoszómák végeit lezáró telomerek rövidülése között, ami gyorsabb biológiai öregedést jelenthet.



"Sok embert foglalkoztat, hogy a stressz gyorsítja-e az öregedést, és ha igen, akkor hogyan. Tanulmányunk kapcsolatot tárt fel a pszichológiai stressz gyakori formája, a fóbiás szorongás és a korai öregedés valószínű mechanizmusa között" - magyarázta Olivia Okereke, a PLoS ONE című internetes szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház kutatója.

A telomerek az életkor előrehaladtával általában rövidülnek, az ugyanolyan korú emberek között pedig a rövidült telomereket összefüggésbe hozták már a rák, a szívbetegség és a demencia nagyobb kockázatával, általánosságban pedig a rövidebb életkilátásokkal.

Okereke és kutatótársai 5243, 42 és 69 év közötti nő adatait elemezték, akik valamennyien egy nagyszabású, egészségügyi dolgozók bevonásával készült, követéses amerikai tanulmány résztvevői voltak. A felmérésben voltak fóbiákra vonatkozó kérdések is, két típusú túlzott, indokolatlan félelemre kérdeztek rá: a bezártságtól és a tömegtől való pánikreakcióra.

Az elemzésből az derült ki, hogy összefüggés van a fóbia és a telomerek rövidebb hossza között. A különbség a fóbiás és nem fóbiás nők telomerhossza között akkorának mutatkozott, mintha hat év korkülönbség volna köztük. A különbségek akkor is megmaradtak, miután a kutatók figyelembe vettek más életmódi tényezőket is, amelyek szintén hatással vannak a telomerek hosszára, így a dohányzást, a testsúlyt és a fizikai aktivitás szintjét.

A kutatók hangsúlyozták azonban, hogy nem ok-okozati kapcsolatot tártak fel, hanem összefüggést: lehetséges, hogy a rövidebb telomerrel bíró emberek általánosságban esendőbbek a stresszel szemben - idézte a tanulmányt a LiveScience című tudományos ismeretterjesztő portál.