Szlovákiában egyre kisebb lakásokat építenek

2012-07-09 16:04:00 j.protic

hírkép

Az utóbbi időben egyre kisebb új lakásokat, házakat építenek Szlovákiában, ugyanis erre van igény. Az emberek szeretnének saját ingatlanban élni, viszont csak a kisebb méretűeket engedhetik meg maguknak.

 

 



Az emberek azon vágya, hogy saját ingatlanjukban éljenek, sokkal erősebb, mint az, hogy minél több négyzetméteres legyen új otthonuk – állapítja meg a Sme c.pozsonyi napilap.

A lap szerint mind a lakások, mind a családi házak tekintetében egyre terjed az az új trend, hogy az érdeklődők viszonylag kicsi ingatlanokat keresnek, mivel ezek olcsóbbak, ezt tudják megengedni maguknak. A piac alkalmazkodik a kereslethez, így egyre több kisebb ingatlan épül, elsősorban Pozsonyban és környékén.

Az ingatlanbefektetők az új házakat úgy tervezik, hogy a későbbiekben bővíteni lehessen azokat – ha a tulajdonosoknak erre lehetőségük nyílik, illetve szükségük lesz rá, hozzáépíthetnek. Jelenleg sok 45 négyzetméteres ingatlant kínálnak.

A kisebb ingatlanok iránti kereslet növekedését több ingatlanbefektetők is megerősítették. Igyekszenek alkalmazkodni az új igényekhez.

A statisztikák szerint jelenleg egy már elkészült egyszobás lakás átlagosan 47 négyzetméteres, azonban a most épülő egyszobás lakások már csak 34,5 négyzetmétert foglalnak el, ami 26 százalékkal kisebb. Hasonló trend figyelhető meg a háromszobás lakásoknál is, itt az újonnan épülő ingatlanok 14 százalékkal kisebbek, mint a korábbi átlag.