Menjen Miskolcra kocsonyáért!

2010-02-12 00:00:00 Cs.M.

hírkép

Ismét kisajátítja a miskolci belváros teljes területét a február 19-21. közötti Kocsonyafesztivál, amelyet immár tizedik alkalommal rendeznek meg. A rendezvény fő helyszíneit most az egykori történelmi városkapuk jelentik - mondta Rózsa Edit, a fesztivál kitalálója, főszervezője.



,A’ Ki nem vólt Miskólczon, / Nem tudja a Boldogságot, hol ülhet a fő pólczon" - 1800. április 7-én kelt versezetének utolsó soraiban ekként hívta fel a figyelmet vendégszerető városára nemes Szrogh Sámuel. A ,,miskolczi" magyar játékszín egykori, ügyvédként is praktizáló igazgatójának három emberöltővel ezelőtti ajánlását valósítja meg 2010-ben a jubileumi Kocsonyafesztivál, amely időutazásra csábítja látogatóit. A rendezvény külsőségeiben egyedülálló módon jeleníti meg a nyolc évszázados város történelmi hagyományait, legendáit és legendás személyiségeit, a historikus hűséget összeegyeztetve napjaink kulturális választékával. Mindezek mellé pedig olyan különleges gasztronómiai kínálat társul, amellyel a látogatók csak a miskolci téli fesztiválon találkozhatnak.

Hideg lesz, így az óvatlan békák idén is belefagyhatnak a miskolci kocsonyába.

A miskolci belvárosban a fesztivál fő helyszíneit az egykori történelmi városkapuk, a Győri, a Szentpéteri, a Csabai és a Zsolcai kapuk köré szervezték. A különböző helyszíneken tematikus programok zajlanak majd, amelyek az építészeti adottságokhoz igazodva jelenítik meg egy-egy kor és korszak hangulatát.

A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is hű marad a kocsonyában pislogó béka legendájához: az ínyencek tucatnyi kocsonyakülönlegesség közül válogathatnak. Tudni való azonban, hogy a Kocsonyafesztiválon sem csak kocsonyából áll a napi menü, a vendégek a sült, főtt, kemencés ételek széles választékát is megtalálják itt, megkóstolhatják a miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit és a hungarikumokat