Tilos a biciklis sörözés

2012-07-07 15:33:00 j.protic

hírkép

Minden jel szerint Szlovákiában továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy a kerékpározókra is érvényes az alkoholfogyasztási tilalom, nem csupán a sofőrökre. Pedig a Bugár Béla vezette Most-Híd párt enyhíteni akarna a törvény szigorán.



Robert Kaliňák belügyminiszter szerint nincs értelme eltörölni azt a szabályozást, mely feloldaná a biciklisek teljes alkoholfogyasztási tilalmát, ugyanis annak megvan a jelentősége. .

A Híd javaslata értelmében a biciklisek számára 0,5 ezrelékre emelkedne az engedélyezett alkoholszint, ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy mindenki megihatna egy kis sört anélkül, hogy megbüntetnék ittas vezetésért.

A Híd javaslata lazábbá tenné a fennálló szigorú szabályokat. Andrej Hrnčiar turócszentmártoni polgármester, a javaslat beterjesztője arra hívta fel a figyelmet, a párt nem a közúti alkoholfogyasztást kívánja hirdetni ezzel, hanem egy alaptalan, fölöslegesen kemény intézkedést kíván enyhíteni.

Amennyiben megszavaznák a kerékpárosokra vonatkozó szabályok enyhítését, két liter Radler, egy liter tizes sör, három deci bor, vagy egy feles elfogyasztása után is biciklire lehetne pattanni büntetlenül. Hrnčiar hozzáfűzte, ez a határ érvényes a legtöbb uniós tagállamban, beleértve a gépkocsik vezetőit is - ugyanakkor a párt gyakorlati megfontolásokból csak a kerékpárosokra vonatkozó korlátozásokat oldaná fel. A Híd az őssz folyamán terjeszti be a parlamentben a jelenleg érvényes jogszabály módosító javaslatát.