Kétmillió szlovák él külföldön

2012-07-05 14:47:00 j.protic

hírkép

A külföldi szlovákok szövetsége szerint mintegy kétmillióan élhetnek a határokon túl - azaz az összes szlovák nemzetiségű személy több mint harmada.



Vladimír Skalský, a szervezet elnöke a SITA hírügynökségnek a külföldi szlovákok napjának apropójából elmondta, kétfajta, ellentétes folyamat figyelhető meg ezekben a közösségekben. Egyrészt a fiatalok, akiknek nem feltétlenül van szlovák identitása, asszimilálódnak, másrészt viszont folyamatos a külföldre tartó migráció. "A válság miatt azonban néhányan vissza is térnek, például Nagy-Britanniából és Írországból" - tette hozzá Skalský, aki úgy becsüli, hogy lassan csökkenhet a külföldi szlovák közösségek létszáma.

A külföldön élő szlovákok hivatala szerint a legtöbb szlovák gyökerekkel rendelkező személy az Egyesült Államokban él, a közösség számát 1,2 millióra teszik. Az emigráció az óceánon túlra több hullámban zajlott: a XIX. és a XX. század fordulóján, a nagy gazdasági válság idején, illetve a politikai és gazdasági problémákkal kapcsolatosan. Mintegy 375 ezren élhetnek Csehországban, míg hivatalosan a magyarországi közösség létszámát száztízezerre becsülik. A kanadai és brit kolónia szintén elérheti a százezres nagyságrendet.